Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Educație

Camerele de supraveghere îi intimidează pe elevi la bac

Pentru că mâine este o zi importantă pentru mulți elevi care au muncit din greu, sper ca zâna subiectelor ușoare să fie de partea lor!

Examenul de bacalaurat nu este extrem de greu, dar îmi amintesc perfect cum anul trecut eram supusă unui stres inimaginabil.

Încă îmi amintesc în detaliu cum eram toți prezenți la prima oră a dimineții, timizi și plini de idei și speranțe, cu toate rugăciunile învățate și spuse mai des decât comentariile la literatură. Ne îndreptam prin coridoarele kilometrice, spre sălile unde eram repartizați. Mă simțeam puțin ca pe vremea lui Hitler, ne mișcam de parcă urma executarea în lagăre de concentrare.

bacalaureat-laszlo-mihaly

Cu un pix în mâna dreaptă și buletinul în cealaltă, era groaznic să ne adaptăm la situația în care ne aflam. Gândurile erau tot mai multe, cunoștințele tot mai puține iar crucea pe care ne-o făceam când ne închinam, era fără cusur.

Urma însă partea cea mai grea, camerele de supraveghere, și ca să fie totul perfect și microfoane proaspăt înstalate, să capteze și sunetul… că deh, nu era de ajuns că ne monitorizau orice mișcare.

Nu condamn sistemul pentru minunata idee a camerelor de supraveghere în sălile de examen… dar totuși, sunt un factor de stres. Este foarte greu să te poți concentra atunci când ești urmărit, ascultat și supravegheat și de profesorii din sală. Mă aștept pe viitor să monteze o cameră și la baie, eventual să cenzureze unele părți și să pună un beep pe sunet.

Nu înțeleg de ce până în anul 2011 nu au existat camerele de supraveghere, corect ar fi fost să susțină toată lumea în mod egal un examen. Când spui că tu faci parte din generația fericiților elevi care au luat bacul, asistați de camere și microfoane, este clar că ești considerat mult mai inteligent față de cel care a luat bacul înainte de 2011.

Cred că peste câțiva ani se va introduce scanner ca pe aeroport, să îți detecteze foaia cu teorema lui Pitagora sau pixul pe care ai scris anii în care a domnit Cuza, că acum fiind puțin raționali, și elevii sunt foarte ingenioși.

Și cum cu sistemul nu ne punem, eu vă sfătuiesc să faceți abstracție de camerele de supraveghere și să vă concentrați cât mai mult pe subiectele primite și să vă bazați pe ceea ce ați învățat în decursul celor patru ani.

Un alt sfat este să citiți de două ori cerința, eu am greșit la istorie din neatenție și nu vă doresc să pățiți la fel.

Multă baftă mâine, sper să aveți noroc de subiecte ușoare!

Leave a Response