Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Călătorii

Cum îți faci primul tău pașaport simplu electronic

Sunt tot mai rar actualizate informațiile de pe platformele site-urilor în temă, și practic nu reușim să ne lămurim complet când vine vorba de actele necesare, suma taxei care trebuie achitată, valabilitatea pașaportului Ș.a.m.d.

Deoarece am fost nevoită să îmi fac pașaportul simplu electronic, pentru vacanța de iarnă, am aflat cum, când, cât și unde se plătește taxă, și care sunt documentele de care ai nevoie.

Nu este foarte greu să îți faci un astfel de pașaport, însă este important să fii informat cu privire la toate detaliile pe care site-urile de specialitatea s-ar putea să le omită sau să nu le fi actualizat de foarte mult timp.

Am să vă pun la dispoziție informațiile de care aveți nevoie pentru cei cu vârsta de 18 și respectiv, peste 18 ani.

În primul rând, mergi la reședința județului unde aveți domiciliul stabil (Direcția Evidenței Persoanelor), acolo veți găsi cu siguranță și locul unde trebuie să faceți pașaportul.

Înainte de toate mergeți la ANAF, unde veți plăti la ghișeul trezoreriei suma de 283 RON cu specificația că doriți pașaportul simplu electronic și se va elibera o chitanță cu care mergeți să faceți cererea.

Următorul pas important, după achitarea taxei, este prezentarea la ghișeul de cereri, unde se vor face fotografiile, vi se vor adresa câteva întrebări în legătură cu înălțimea, culoarea ochilor și se iau amprentele degetelor arătătoare.
Pașaportul simplu electronic, va fi gata în maxim 15-30 de zile de la cerere, al meu va fi gata în doar 13 zile.

Acesta se ridică personal cu actul de identitate, în data care îți este specificată de personalul de la ghișeul cererilor. Datorită unor noi reglementări, pașaportul îți poate fi trimis și la domiciliul stabil.

Singurul document de care ai nevoie pentru întocmirea unui pașaport este buletinul.În cazul în care sunteți căsătoriți, aveți nevoie de certificatul de stare civilă și dacă ați mai avut pașaport, prezentarea actului anterior împreună cu buletinul.

Acum am să vă explic puțin despre diferența dintre pașaportul simplu electronic și cel electronic temporar. Valabilitatea de 5 ani este cea care definește pașaportul simplu electronic iar cel temporar, care se face la urgeță, are o valabilitate de doar un an și nu este permis peste tot. Eu pentru continentul Asiatic, am nevoie de cel simplu electronic, cu valabilitatea de 5 ani.

Revenind la pașaportul electronic temporar, acesta percepe o taxă de aproximativ 220 RON și se eliberează în câteva ore de la cerere. Valabilitatea acestuia nu este deloc punctul forte, ci rapiditatea cu care se eliberează.

2 Comments

Leave a Response