Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Educație

Sfaturi înainte de bac

După cum știm cu toții, se apropie examenul de bacalaureat, care face victime în rândul elevilor de clasa a XII-a.

Nu este un examen deloc ușor dar pentru încurajarea voastră vă anunț că vor fi altele și mai grele (veți vedea în sesiune).

Având în vedere că mai sunt doar câteva zile, panica se instalează printre elevi iar informația nu mai ajunge “liniștită” la creier.

Pentru a reuși promovarea, majoritatea elevilor au muncit din greu anul acesta și speră la un rezultat cât mai bun.

Eu am trecut acum un an prin această experiență și vă pot ajuta cu câteva sfaturi pentru a reuși să vă concentrați înaintea și în timpul examenului.

bac

1.Nu intra în panică! Mai ai două zile până la examen și simți ă începi să uiți tot ce ai învățat? Nu te panica, nu ai uitat, pur și simplu emoțiile combinate cu teama, anulează activitatea productivă a creierului și îți dă impresia că nu-ți mai amintești nimic, emoțiile ne joacă astfel de feste dacă nu știm să le controlăm.

Relaxează-te și uită pentru moment că se apropie ziua cea mare și doar citește informția pe care o știi, nu repeta, ai să ai impresia din nou că uiți totul.

2.Nu îngrășa porcul în ajun! Cred că fiecare elev a auzit de la profesor, măcar odată expresia aceasta cu îngrășatul porcului în ajun.
Ei bine, profesorii nu vorbesc degeaba, chiar dacă de cele mai multe ori aveți impresia că da.

Dacă nu ai fost silitor și nu te-ai pus pe treabă toată clasa aXII-a, cu siguranță nu ai cum să acumulezi suficientă informație într-o săptămână, două sau cu câteva zile înainte de examene, deoarece îți suprasoliciți creiereul și informația va ajunge lispită de sens și logică.

3.Relaxează-te! Înainte cu o zi de săptămâna cu pricina, plină de examene, încearcă să te relaxezi și să te bazezi pe ceea ce ai învățat în decursul anului. Încearcă să nu mai citești/repeți absolut nimic, relaxarea este esențială pentru a fi pregătit psihic pentru ziua ce urmează.

4.Ai grijă la alimentație și odihnă! Alimentația trebuie să fie bogată în vitamine care te ajută la concentrare, mănâncă cât mai multe fructe și legume, ai nevoie și de susținere din interior.

Odihna este și ea foarte importantă în această perioadă. Încearcă să nu dormi stresat deoarece vei pierde cosiderabil din concentrare și te vei trezi foarte obosit.

Somnul în această perioadă trebuie să fie calitativ, nu cantitativ.

5.Să nu te bazezi pe pastile pentru memorie! Am tot auzit în ultimul timp, elevi care învață cu ajutorul pastilelor.
Acestea nu fac bine memoriei, poți deveni dependent și să ajungi la un moment dat să nu mai poți învăța fără ajutorul acestora. Ba chiar mie mi se pare un mod de a trișa, dar cu prețul sănătății.

Concentrare trebuie să fie cu tine în timpul examenului, nu trebuie să intri în panică atunci când ai ajuns în sală. Camerele de supraveghere și microfoanele sunt un adevărat factor de stres, imaginează-ți că acestea nu există, că nu există nimeni, doar tu și lucrarea ta care trebuie să fie cât mai bine rezolvată.

Încearcă să ignori orice fel de strigăt din spate sau alte șoapte, ești pe cont propriu, deci e momentul să te aduni și să așterni pe foaie rodul muncii tale.

Din proprie experiență vă spun că primul examen este puțin mai greu, însă la următoarele atmosfera va fi mult mai degajată deoarece știți deja procedurile.

Un sfat util pe care vi-l pot da pentru a nu pierde din timp, deoarece atunci veți aprecia timpul la adevărata lui valoare. Când vă scrieți numele și alte date pe acea foaie, deschideți-o deoarece pe partea cealaltă are un indigo, dacă o deschizi, nu se vor imprima datele și nu va trebui să o înlocuiți cu alta, pierzând astfel din timpul vostru.
Oricum, profesorii supraveghetori vor fi la dispoziția voastră cu toate informațiile de care aveți nevoie.

Eu vă doresc multă baftă și să fiți cât mai calmi în timpul examenului!

Leave a Response