Please assign a menu to the primary menu location under MENU

Diverse

Tu știi ce este certificatul energetic?

Pentru că vine vara și odată cu ea planurile de facultate care trebuiesc pregătite înainte de toamnă, cu siguranță încerci să stabilești toate detaliile încă de acum. Unde mergi la facultate, unde vei sta, cum vei reuși să închiriezi sau să cumperi un apartament cât mai pe placul tău și pe placul buzunarului tău, sau al părinților tăi? Acestea sunt doar câteva întrebări fără răspuns dar la care începi să te gândești tot mai serios.

Timpul trece foarte rapid și trebuie să te informezi corect de pe acum. Știi că este important ca atunci când închiriezi sau achiziționezi o locuință, să primești și datele unui certificat energetic?

Atât cel ce dorește să vândă o locuința, cât și cel ce o dă spre închiriere, trebuie să aibă în vedere prezența unui certificat energetic.

Ce este certificatul energetic? Acesta este documentul ce oferă informații despre consumul real de energie, încadrează clădirea în clase de performanță energetică și oferă locuinței o notă energetică.
Obținerea unui certificat energetic este obligatorie încă din data de 1 iunie 2011.

Cu siguranță ați văzut de atâtea ori atașat pe electrocasnice acele linii ce reprezintă valoarea energetică, ei bine acum și locuința va dispune de aceste informații prin intermediul certificatului energetic.

Deoarece tot mai mulți tineri optează pentru achiziționarea unui apartament nou (cum am procedat și noi), cumpărat direct de la investitor (fie prin plata directă a sumei întregi sau programe precum prima casă), este bine să ne informăm cu privire la certificatul energetic.

Fiind programați pentru plata apartamentului la începutul lunii ce urmează, eu m-am informat mai bine cu privire la certificatul energetic și la clasele de performanță energetică, pentru a stabili unde anume se va încadra și locuința noastră.

Pe o scală energetică, clădirile se clasifică în șapte clase, de la A la G. În clasa A vom regăsi cel mai mic consum pe când clasa G înregistrează cel mai ridicat consum.

În cazul în care nu dețineți acest certificat energetic care să ateste performanța energetică a clădirii pe care o dețineți, și doriți să-l obțineți, trebuie să știți că este o procedură ce implică și puțin efort. Cu privire la actele necesare vă îndrumă un auditor energetic, și tot acesta va evalua locuința.

În baza evaluării locuinței de către auditul energetic, pentru a obține certificatul, veți plăti și un preț raportat la locuința pe care o dețineți, și stabilit în urma evaluării acesteia. Prețurile diferă în primul rând în funcție de suprafață.

În concluzie, dacă urmează să închiriați, cumpărați sau vindeți un imobil, recomand să vă informați cu privire la certificatul energetic, pentru a nu întâmpina dificultăți.

4 Comments

  1. Mare adevar zici. Am locuit cu chirie in multe locuri (inclusiv in strainatate sunt deja la a 3-a locuinta) si stiu ca in unele cazuri plateam intretinerea de ma usca. Efectiv ma terminau facturile, ca nu mai ramaneam cu bani pentru nimic. Conteaza foarte mult clasa energetica a unei locuinte. Tinerii nu prea dau importanta acestor detalii, admit ca nici pe mine nu m-au preocupat multa vreme, stiam doar ca la unele apartamente plateam facturi grase, la alte apartamente nu. Bun articol ai facut :*.

    1. Și eu am schimbat o mulțime de reședințe, să le numesc așa. De foarte multe ori te complaci în situația de a cheltui o avere pe întreținere pentru că nu dispui de suficiente informații. Eu m-am interesat și de aspectul energetic al viitoarei noastre locuințe, pe care abia o așteptăm! Pupici!????

  2. Chiar bun articol. Dupa cum spunea si Ioana mai sus, clasa energetica este foarte importanta. Acesta a fost printre primele intrebari pe care le-am pus atunci cand mi-am cumparat casa unde stau acum.
    Atentie mare insa la certificate. Unul dintre proprietari a incercat sa imi vare sub nas un certificat fals…noroc ca eram cu un prieten care este agent imobiliar…

  3. Bună Marina. Îmi place coronița care a ieșit din suprapunerea acelui A peste un M mai stilizat. E de efect ! In rest, cu cât locuința are o clasă energetică mai bună, cu atât viața va fi mai confortabilă, atât din punct de vedere ambiental (temperatură uniformă – nu există diferențe mari de temperatură între perete și interiorul locuinței), cât și din punct de vedere financiar (cheltuieli mai mici pentru păstrarea temperaturii ambientale – atât pentru încălzirea necesară pe timpul iernii, cât și pentru răcirea de care este nevoie pe timpul verii).

Leave a Response